BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W SOSIE SOJOWYM

Składniki (10 sztuk): 1 kg białej surowej kiełbasy,
3 duże białe cebule,
¾ główki czosnku,
½ szklanki oliwy,
¼ szklanki sosu sojowego ciemnego,
chrzan,
ćwikła,
natka pietruszki do dekoracji

Kiełbasę nakłuwamy widelcem ze wszystkich stron. W misce łączymy oliwę z sosem sojowym oraz pokrojonymi w piórka cebulami i rozgniecionym czosnkiem. Marynatą obtaczamy kiełbasę i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie całość wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C (góra, dół) przez 1,5 godziny. Podajemy z ćwikłą oraz chrzanem.

Przepis z magazynu „KUCHNIA” (odtworzony z pamięci).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *