Składniki (1 osoba): 215 g polędwicy wołowej,
1 średnia szalotka,
1 mała czerwona cebula,
2 korniszony z chili,
1 podgrzybek marynowany,
1 marynowana pieczarka,
1 łyżeczka kaparów,
1 filecik anchois,
2 żółtka,
1 łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki startego parmezanu,
1 łyżka musztardy Dijon,
1 łyżeczka zagęszczonego sosu sojowego do dekoracji,
kiełki koniczyny do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Przygotowujemy chipsy z parmezanu. Na rozgrzaną i suchą patelnię teflonową wysypujemy starty parmezan. Gdy zacznie się topić i połączy się w całość, delikatnie za pomocą łopatki przekładamy na ręcznik papierowy. Oczyszczone mięso mielimy w maszynce z anchois. Do zmielonego mięsa dodajemy olej rzepakowy, 1 żółtko, ½ ilości musztardy, po 1/3 porcji drobno posiekanej czerwonej cebuli oraz 1/3 porcji szalotki pokrojonej w piórka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Mięso dzielimy na 3 nierówne porcje i przekładamy na talerze. Pozostałe składniki układamy jak na zdjęciu. Całość oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze