ŁOSOŚ Z GRILLA Z PUREE Z SELERA

Składniki (2 osoby): 2 dzwonka z łososia (każde po 200 g),
2 ćwiartki cytryny,
1 łyżeczka czarnego sezamu

Marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki soku z cytryny,
1 czubata łyżeczka miodu,
45 g świeżego startego imbiru

Puree z selera: 500 g ugotowanego w rosole selera,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
1 łyżka soku z cytryny,
1 pęczek koperku,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki marynaty łączymy i obtaczamy w niej oczyszczone dzwonka łososia. Odstawiamy na bok na 30 minut. Selera łączymy z czosnkiem, masłem, sokiem z cytryny i przyprawami na gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Zamarynowanego łososia kładziemy na rozgrzanej płycie grillowej i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, posypujemy sezamem, podajemy z gorącym selerowym puree oraz ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *