SZASZŁYKI Z KREWETEK I CUKINII

Składniki (4 szt.): 8 sztuk krewetek Black Tiger,
1 cukinia,
1 ząbek czosnku,
¼ czerwonej i ¼ żółtej papryczki chili,
sok z ¼ limonki + 2 ćwiartki do podania,
oliwa do smażenia,
natka pietruszki do posypania,
sól morska, świeży pieprz

Sos czosnkowo-jogurtowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
sól morska, świeży pieprz

Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z jogurtem oraz przyprawami, mieszamy i wkładamy do lodówki. Oczyszczone krewetki doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane chili i czosnek oraz sok z limonki. Cukinię kroimy wzdłuż w paski, oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej na odrobinie oliwy z obu stron, następnie zwijamy w rulony. Na przemian nabijamy zawiniętą cukinię oraz krewetki na patyczki do szaszłyków. Smażymy na tym samym tłuszczu z obu stron po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowo-jogurtowym, natką pietruszki i ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *