GULASZ Z SERC KURZYCH Z WARZYWAMI

Składniki (4 osoby): 500 g serc z kurczaka,
400 g kaszy gryczanej prażonej,
1 puszka pomidorów krojonych (400 g),
1 zielona cukinia (360 g),
1 duża czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki wazowe rosołu drobiowego,
5 łyżek oleju rzepakowego,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 łyżeczka curry,
1,5 łyżki suszonego majeranku,
sól morska, świeży pieprz

Serca oczyszczamy i marynujemy w czerwonej papryce i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawiamy na godzinę. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego, od momentu zagotowania przez 10 minut. Na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy zamarynowane serca. Smażymy 5 minut i dodajemy pokrojoną w słupki cukinię oraz pomidory. Doprawiamy solą, curry, majerankiem. Dodajemy odcedzoną i gorącą kaszę oraz gorący bulion. Dusimy aż bulion odparuje, trwa to około 10 minut. Gorący gulasz przekładamy na talerze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *