BUŁKI DO BURGERÓW

Składniki (3 sztuki): 210 g maki pszennej,
10 g świeżych drożdży,
100 ml mleka 1,5%,
15 g masła,
1 jajko,
1 żółtko,
biały i czarny sezam do dekoracji,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Drożdże kruszymy w misce i zalewamy ½ szklanki ciepłej wody. Dodajemy 1 łyżkę przesianej mąki, cukier, sól i mieszamy za pomocą rózgi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na 10 minut aż rozczyn urośnie. Następnie przelewamy go do miski z mąką i łączymy z ciepłym mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (zrobiłam to za pomocą miksera z grubą pofalowaną końcówką). Ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut do wyrośnięcia. Blat obsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy kulki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robiąc między nimi spore odstępy i lekko spłaszczamy. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem i obsypujemy 2 rodzajami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) na około 15 minut lub do momentu, kiedy uzyskają złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *