Składniki (6 sztuk): 700 g podudzi z kurczaka,
olej rzepakowy do smażenia,
¾ szklanki mleka 1,5%,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka papryki słodkiej,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżka czosnku granulowanego,
sól morska, świeży pieprz
Sos Buffalo: 1 średnia szalotka,
1/3 szklanki wody niegazowanej,
1 łyżka oleju,
100 g masła,
150 g ketchupu,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
sok z ½ cytryny,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka soli czosnkowej,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
świeży pieprz
Sos blue cheese: 120 g sera gorgonzola,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
natka pietruszki do dekoracji
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą za pomocą blendera i wkładamy do lodówki. Mięso oczyszczamy i osuszamy. Słodką paprykę, pieprz cayenne, czosnek granulowany oraz sól i pieprz mieszamy z mąką. Następnie przygotowujemy sos Buffalo. Pieprz cayenne podsmażamy na oleju i dodajemy drobno posiekana szalotkę. W momencie, gdy się zeszkli dodajemy sól czosnkową, świeży pieprz, brązowy cukier i masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, ketchup oraz sos SRIRACHA. Kawałki kurczaka obtaczamy w mleku a następnie w mące z przyprawami. Wkładamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy po 8 minut każdy. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu i obtaczamy w sosie Buffalo. Podajemy gorące z sosem blue cheese.
Najnowsze komentarze