CZEKOLADOWE BROWNIE

Składniki (foremka 26 x 17 cm, 8 kawałków): 200 g gorzkiej czekolady,
300 g mlecznej czekolady,
płatki białej i mlecznej czekolady do dekoracji,
200 g masła,
3 jajka,
200 g cukru,
150 g mąki pszennej,
2 szczypty soli

Masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka wraz z połamaną na kawałki gorzką czekoladą. Podgrzewamy i mieszamy aż rozpuszczą się i połączą w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem, dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Stopniowo dolewamy masło z czekoladą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej równomiernie masę czekoladową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (góra, dół) na około 1 godzinę. Wyjmujemy do ostygnięcia, następnie kroimy na 8 części. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą kostkę brownie moczymy w płynnej czekoladzie i zostawiamy do zastygnięcia. Wykładamy na talerze, dekorujemy płatkami białej i mlecznej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *