PASZTECIKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO Z KAPUSTĄ

Składniki (około 40 sztuk): 1 jajko,
nasiona czarnuszki

Farsz: 800 g kapusty kiszonej,
4 małe czerwone cebule,
9 ząbków czosnku,
3 łyżki wazowe bulionu warzywnego,
sok z 1 cytryny + skórka otarta,
6 łyżek oleju rzepakowego,
100 g masła,
5 liści laurowych,
4 ziela angielskie,
1 łyżka majeranku

Ciasto drożdżowe: 3 żółtka,
100 g masła,
35 g świeżych drożdży,
450 g przesianej mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
1 łyżka cukru,
½ łyżeczki soli

W garnku na oleju z dodatkiem masła, przez 5 minut podsmażamy ziele angielskie, listki laurowe, majeranek i skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy kiszoną kapustę. W momencie, gdy kapusta nabierze temperatury zalewamy ja gorącym bulionem. Gotujemy na małym ogniu co chwile mieszając około 30 minut lub do wyparowania płynu. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę studzimy i wyjmujemy z niej ziele angielskie i liście laurowe. W misce kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, 3 łyżki mąki i zalewamy ciepłą wodą. Łączymy ze sobą za pomocą rózgi, energicznie mieszając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż rozczyn urośnie. Następnie za pomocą miksera planetarnego mieszamy z resztą mąki, żółtkami oraz masłem w temperaturze pokojowej. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Blat obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na grubość ½ centymetra. Wycinamy z niego paski około 12 cm szerokości każdy i na środku wzdłuż układamy farsz. Zlepiamy ciasto na górze i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę górą do dołu (tak aby nie było widać zamknięcia). Tak zwinięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy nasionami czarnuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 30 minut. Wyczekujemy momentu aż nabierze złotego koloru. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy pod skosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *