Składniki (6 osób, foremka o wymiarach 15 x 25 cm): 250 g makaronu farfalle,
280 g świeżego łososia,
1 brokuł (500 g),
1 marchew (250 g),
120 g sera gorgonzola,
125 g sera radamer,
160 g śmietanki kremowej 30%,
masło do posmarowania formy,
listki świeżej bazylii,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka mieszanki przypraw do ryby,
sól morska, świeży pieprz
Sucha mieszanka przypraw do ryby: 15 g czosnku marynowanego w płatkach,
10 g suszonej szalotki,
3 g szafranu w płatkach,
5 g suszonego tymianku,
6 g kurkumy,
6 g imbiru,
20 g soli ziołowej,
10 g pieprzu cytrynowego,
3 g pieprzu cayenne
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną. Łososia oczyszczamy ze skóry, myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w suchej mieszance przypraw. Marchew obieramy i tniemy obieraczką do julienne. Różyczki brokułu gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie studzimy i za pomocą blendera łączymy ze śmietaną i połową sera pleśniowego na gładką masę. W misce łączymy makaron, sos brokułowy, ¾ ilości marchewki i starty radamer. Masę wykładamy do posmarowanej masłem formy. Na wierzchu układamy kawałki łososia, pozostałą ilość marchewki i pokruszony ser gorgonzola. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze