Składniki (3 słoiczki po 300 ml): 500 g kurek,
1 średnia biała cebula,
9 liści laurowych,
9 ziaren ziela angielskiego,
15 ziarenek pieprzu
Zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
5 szklanek wody,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli
Kurki dokładnie oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku około 5 minut i przelewamy zimną. Przekładamy je do wyparzonych i suchych słoiczków do 2/3 wysokości. Do każdego słoiczka wkładamy po 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, po 5 ziaren pieprzu oraz po 1/3 cebuli. Wodę gotujemy wraz z octem, cukrem i solą do całkowitego rozpuszczenia. Zalewą uzupełniamy słoiki i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy, nie poruszając nimi i odkładamy w suche, ciemne miejsce. Przed spożyciem należy odczekać 2-3 dni, aby przeszły marynatą. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać do 12 miesięcy.
Najnowsze komentarze