Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
175 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
60 g koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki sosu SRIRACHA,
3 krople Tabasco,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g sera mozzarella,
4 plastry kiełbasy chorizo z pieprzem,
9 plasterków papryki jalapeno,
7 green pitted mammoth olives,
4 pomidorki koktajlowe,
½ czerwonej I ½ zielonej papryczki chili,
kilka listków świeżej bazylii,
świeży pieprz
oliwa do posmarowania blachy
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Roztrzepujemy rózgą do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Posypujemy całość startym na drobnych oczkach tarki serem mozzarella. Następnie układamy plastry szynki i pozostałe dodatki. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez około 12 minut. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze