Składniki (1 sztuka, blat 30 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
175 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
60 g koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki sosu SRIRACHA,
3 krople Tabasco,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
½ łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 7 plasterków szynki wieprzowej wędzonej (80 g),
2 duże borowiki szlachetne,
½ dużej białej cebuli,
½ pęczka natki pietruszki,
80 g sera mozzarella,
1 łyżka masła,
sól morska, świeży pieprz
oliwa do posmarowania blachy
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Roztrzepujemy rózgą do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Moje przycięłam talerzem, tworząc równy okrąg. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Posypujemy całość startym na drobnych oczkach tarki serem mozzarella. Borowiki tniemy wzdłuż na paski o grubości 3-4 minimetrów i podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron. Gdy puszczą wodę i się zrumienią układamy na blacie pizzy. Szynkę zwijamy w różyczki, cebulę kroimy w grubsze piórka i dokładamy do całości. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez około 12 minut. Po wyjęciu dekorujemy posiekaną natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze