Składniki (około 15 sztuk): 100 g startego sera dziugas,
15 g posiekanej natki pietruszki,
olej do smażenia,
świeży pieprz
Masa: 500 g ziemniaków,
300 g fioletowej marchwii,
1 mała biała cebula (100 g),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki śmietany 12%,
1 łyżka mąki pszennej,
sól morska, świeży pieprz
Ziemniaki, marchewkę i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zostawiamy na 15 minut i odciskamy sok. Następnie łączymy ze śmietaną, mąką i doprawiamy. Dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie przekładamy na talerze, posypujemy serem, posiekaną natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze