Składniki (2 osoby): 1 ugotowany burak,
2 pieczarki,
1 marchew,
1 zielony ogórek,
1 garść listów rukoli,
1 garść listów szpinaku baby,
natka pietruszki do dekoracji,
10 jadalnych bratków,
100 g sera pleśniowego,
1 łyżeczka nasion czarnuszki,
świeży pieprz
Dressing: ½ pęczka natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy extra vergine,
sok z 1 cytryny,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki dressingu łączymy za pomocą blendera i wkładamy do lodówki. Buraka i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew i ogórka tniemy temperówką do warzyw. Wszystkie warzywa układamy na talerzu na przemian z listkami rukoli oraz natki pietruszki. Całość polewamy schłodzonym dressingiem, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz nasionami czarnuszki. Dekorujemy bratkami i oprószamy świeżym pieprzem. Na zdjęciu porcja dla 1 osoby.
Najnowsze komentarze