Składniki (4 sztuki): 4 duże bataty (1720 g),
10 łyżek oleju,
sól morska, świeży pieprz
Oliwa z cząbrem: 1 pęczek świeżego cząbru,
7 ząbków czosnku,
7 łyżek oliwy
Cząber, czosnek oraz oliwę łączymy za pomocą blendera. Bataty kroimy w 1-2 mm paski nie przecinając ich do końca (wygodnie jest to zrobić za pomocą łyżki, ponieważ stawia opór przed całkowitym rozcięciem). Bataty układamy na blasze, na papierze do pieczenia rozcięciami do góry. Za pomocą pędzelka smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 2 godziny. W połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę. Gorące bataty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy oliwą z cząbrem oraz dekorujemy świeżymi listkami.
Najnowsze komentarze