BATATY HASSELBACK Z CZĄBREM

Składniki (4 sztuki): 4 duże bataty (1720 g),
10 łyżek oleju,
sól morska, świeży pieprz

Oliwa z cząbrem: 1 pęczek świeżego cząbru,
7 ząbków czosnku,
7 łyżek oliwy

Cząber, czosnek oraz oliwę łączymy za pomocą blendera. Bataty kroimy w 1-2 mm paski nie przecinając ich do końca (wygodnie jest to zrobić za pomocą łyżki, ponieważ stawia opór przed całkowitym rozcięciem). Bataty układamy na blasze, na papierze do pieczenia rozcięciami do góry. Za pomocą pędzelka smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 2 godziny. W połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę. Gorące bataty wyjmujemy z piekarnika, smarujemy oliwą z cząbrem oraz dekorujemy świeżymi listkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *