MAKRELE PIECZONE W ZIOŁACH

Składniki (4 szt.): 4 makrele (800 g),
4 ćwiartki cytryny,
1 łyżka masła,
1 pęczek szałwii,
1 łyżka gałązek świeżego tymianku,
1 łyżka gałązek świeżego tymianku cytrynowego

Marynata: sok z ½ cytryny,
7 łyżek oliwy,
7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
sól morska,
świeży pieprz kolorowy z kolendrą, papryką i chili,
pieprz cytrynowy

Oczyszczone makrele osuszamy i nacinamy skórę z 2 stron. Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce. Za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy ryby z każdej strony (również w środku). Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy dwoma rodzajami tymianku i odstawiamy na bok na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (góra, dół, termoobieg). Wkładamy makrele na około 35 minut obserwując proces przypiekania się skórki. W trakcie pieczenia podsmażamy na maśle liście szałwii i dokładamy do całości. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *