SZAKSZUKA Z KIEŁBASĄ I PAPRYKĄ

Składniki (2-4 osoby): 4 jajka,
155 g kiełbasy śląskiej,
400 g krojonych pomidorów z puszki z dodatkiem bazylii,
3 czerwone słodkie papryki mini (130 g),
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
listki świeżego oregano,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2 szczypty crushed red pepper,
sól morska, świeży kolorowy pieprz z kolendrą, papryką i chili

Na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w krążki cebulkę dymkę i posiekany czosnek. Gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz paprykę. Do podsmażonych dodatków dokładamy pomidory z puszki oraz przyprawy i mieszamy. Zostawiamy na patelni do momentu aż woda odparuje. Robimy wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Zakrywamy przykrywką i zostawiamy, póki jajka się nie zetną. Podajemy gorącą, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem i listkami oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *