Składniki (3 osoby, 40 szt.): 150 g ugotowanych ziemniaków,
250 g chudego twarogu,
3 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól morska,
mąka pszenna do podsypywania
3 łyżki masła,
3 łyżki bułki tartej,
brązowy cukier do posypania
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, solimy. Łączymy ze startym twarogiem, żółtkami i przesianą mąką. Zagniatamy ciasto. Na stolnicy obsypanej mąką formujemy wałek. Spłaszczamy go, kroimy po skosie i widelcem robimy wgłębienia. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. W trakcie gotowania na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim bułkę tartą. Gdy ściemnieje polewamy nią kluski. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Najnowsze komentarze