MULE Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Składniki (2 osoby): 1 kg muli,
200 g wędzonego boczku,
1 czerwona cebula,
5 ząbków czosnku,
½ czerwonej i ½ żółtej papryczki chili,
½ pęczka natki pietruszki,
300 g śmietanki kremówki 30%,
5 łyżek oliwy do smażenia,
sok z ½ cytryny + 2 ćwiartki do podania,
sól morska, świeży pieprz
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek, chili i boczek w plasterki. Podsmażamy na oliwie do momentu aż cebula się zeszkli a tłuszcz z boczku się wytopi. Dolewamy śmietankę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Dodajemy oczyszczone mule i gotujemy pod przykrywką do momentu aż się otworzą co jakiś czas potrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, podajemy z posiekana natką pietruszki oraz ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *