CURRY Z KURCZAKIEM, MAKARONEM SOJOWYM I ZIELONYMI WARZYWAMI

Składniki (8 osób): 1,640 kg filetu z piersi kurczaka,
700 g makaronu sojowego,
2 pęczki zielonych szparagów,
250 g groszku cukrowego,
2 cukinie,
200 g świeżego szpinaku,
2 białe cebule,
2 czerwone papryczki chili,
7 ząbków czosnku,
10 łyżek oleju do smażenia,
2 puszki mleka kokosowego (800 ml),
7 łyżek sosu sojowego,
sok z 1 cytryny,
¾ łyżki pieprzu cayenne,
¾ łyżki curry powder,
¾ łyżki kurkumy w proszku,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy warzywa. Cukinię obieramy obieraczką do julienne, szparagi kroimy w krążki zostawiając w całości główki. Cebulę kroimy w drobna kosteczkę, siekamy czosnek i papryczki chili. W wysokim garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, czosnek i chili do momentu aż się zeszklą. Dodajemy wszystkie pozostałe zielone warzywa i smażymy około 10 – 12 minut aż puszczą wodę co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Na koniec dokładamy kurczaka i gotujemy około 10 minut w zależności od grubości mięsa. Podajemy z gorącym makaronem sojowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *