CHLEB Z ZIARNAMI Z MĄKI KRUPCZATKI

Składniki (2 bochenki – keksówki kopertowe o wymiarach 35 x 12 x 8 cm): 1 kg mąki pszennej Szymanowskiej typ 450 krupczatki,
6 łyżek lnu brązowego (siemię lniane),
6 łyżek pestek słonecznika + do posypania wierzchu,
2 łyżki pestek z dyni,
1 łyżka otrąb owsianych,
3 łyżki białego sezamu,
50 g świeżych drożdży,
1 l ciepłej wody,
masło do posmarowania foremek,
mąka pszenna do obsypania foremek,
4 łyżki cukru,
1 i 1/3 łyżki soli

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej siemię lniane, słonecznika, dynię, otręby, sezam, sól i cukier. W osobnym naczyniu kruszymy drożdże i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy za pomocą rózgi, aby całkowicie się rozpuściły i przelewamy do mąki. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. W międzyczasie smarujemy foremki masłem i obsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek i ponownie odstawiamy na 15 minut. Posypujemy pestkami słonecznika i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C (góra, dół) na około 45 minut. Pod koniec pieczenia nakłuwamy wykałaczką, aby sprawdzić czy nie jest surowe w środku. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Pani Grażynce za gościnę i wspaniały przepis ❤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *