ZAKWAS Z BURAKÓW

Zwiększa odporność, wzmacnia krew, oczyszcza organizm, działa jak eliksir młodości. Polecam nie tylko na święta, lecz na co dzień.

Składniki (słój 3 l): 1,5 kg buraków,
1 główka czosnku,
7 listków laurowych,
2 łyżki suszonego majeranku,
15 ziaren ziela angielskiego,
40 ziaren pieprzu,
3 łyżeczki soli

Buraki dokładnie szorujemy i kroimy w kostkę. Czosnek przekrawamy w poprzek i wraz z burakami i przyprawami umieszczamy w wyparzonym słoju. Zagotowujemy wodę, czekamy aż ostygnie do temperatury 70 stopni C i wlewamy do słoika. Wszystkie składniki zakwasu mają być przykryte a słój napełniony po nakrętkę. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 14 dni w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do mniejszych słoików. Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *