Składniki (foremka o średnicy 24 cm): około 22 sztuk połówek orzechów pekan,
1-2 kostki białej czekolady,
1-2 kostki ciemnej czekolady
Ciasto: 200 g mąki pszennej,
50 g cukru pudru,
100 g masła,
1 jajko
2 szczypty soli
Masa czekoladowa: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 64% kakao (270 g),
200 ml śmietanki 30%,
2 jajka
Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i solą. Dodajemy jajko i porcjami wsypujemy przesianą mąkę. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, formujemy kulę i zawijamy w folię. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na średnicę foremki plus ranty. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach i przekładamy do formy zachowując papier. Odcinamy nożyczkami nadmiar ciasta i papieru. Obciążamy ciasto kulkami ceramicznymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i usuwamy obciążenie wraz z papierem do pieczenia. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy pokruszoną na kawałki czekoladę ze śmietaną. Następnie gdy składniki się połączą dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Równomiernie przelewamy masę na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu szybko układamy połówki orzechów i całość wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą. Kroimy mocno rozgrzanym nożem.
Najnowsze komentarze