GUACAMOLE

Składniki (2 osoby): 2 awokado hass,
1 duży pomidor malinowy,
3 ząbki czosnku,
1 papryka jalapeno,
¾ pęczka szczypiorku,
1 szalotka,
1 mała czerwona cebula,
sok z 1 limonki,
30 ml oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

2 pełnoziarniste tortille,
1 papryczka piri-piri do dekoracji

Awokado rozdrabniamy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki oraz oliwą. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno szczypiorek, szalotkę, czerwoną cebulę i posiekaną papryczkę jalapeno. Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dekorujemy ostrą papryczką. Każdą tortille tniemy na 8 trójkątów. Na mocno rozgrzanej suchej patelni kładziemy kawałki tortilli i trzymamy tak długo, aż zbrązowieją. Przekładamy na 2 stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *