Składniki (2 osoby): 2 uda z kurczaka bez skóry (każde po 250 g),
900 g mieszanki chińskiej,
5 cm białej części pora,
5 gałązek szczypioru,
5 łyżek oliwy z chili
Marynata: 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1,5 łyżki octu ryżowego,
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
2 łyżki sosu SRIRACHA,
4 łyżki sosu sweet chili 0%,
3 łyżki wody niegazowanej
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i wkładamy do niej oczyszczone mięso. Zostawiamy na noc w lodówce. Na rozgrzanym oleju smażymy rozmrożoną mieszankę chińską przez około 5 minut i dokładamy mięso wraz z marynatą. Dusimy co jakiś czas mieszając, do miękkości mięsa (około 40 minut). Nakładamy na talerze i posypujemy pokrojonym porem i szczypiorkiem.
Najnowsze komentarze