VONGOLE I KALMARY ZE SZPARAGAMI I SELEREM NACIOWYM/DUKAN

Składniki (2 osoby): 1 kg vongoli (małże białe),
300 g kwiatów kalmara,
1 pęczek zielonych szparagów,
3 łodygi selera naciowego,
1 czerwona cebula,
5 ząbków czosnku,
6 cm białej części pora,
5 łyżek oliwy z chili,
90 g gotowego sosu do owoców morza,
40 ml tequili,
4 ćwiartki limonki

Cebulę kroimy w kostkę. Selera, pora oraz czosnek w plasterki. Szparagi kroimy w krążki, zostawiając główki do dekoracji. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dokładamy pozostałe warzywa. Smażymy około 10 minut i dolewamy sos i tequile. Po tym jak alkohol odparuje i sos się podgrzeje wkładamy owoce morza. Przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż vongole się otworzą (trwa to około 10 minut). Podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *