BRIOSZKA Z CZEREŚNIAMI

Składniki (tortownica o wymiarach 20 x 30 cm, 8 porcji): 180 g mąki pszennej,
80 g cukru pudru + do posypania,
16 g świeżych drożdży,
1 łyżka mleka 3,2%,
1 łyżka ciepłej wody,
2 jajka,
100 g miękkiego masła + do posmarowania formy,
2 szczypty soli,
1 kg czereśni,
szczyty mięty do dekoracji

W misce mieszamy przesiany cukier, mąkę i sól. Robimy wgłębienie i wsypujemy pokruszone drożdże, mleko i łyżkę ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Następnie wbijamy jajka i całość mieszamy za pomocą rózgi aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ponownie mieszamy. Spód formy wraz z bokami smarujemy masłem. Wlewamy do niej równomiernie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Z czereśni pozbywamy się pestek i układamy je na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na około 40 minut. Po wyjęciu oprószamy przez sitko cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy ciepłe bądź wystudzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *