Składniki (foremka o wymiarach 18 x 28 cm, 16 porcji): 255 g czekolady gorzkiej z rozdrobnionymi orzechami włoskimi,
200 g masła,
3 jajka,
230 g cukru,
140 g mąki pszennej,
2 szczypty soli
Dekoracja: 130 g czekolady gorzkiej 64% kakao,
100 g masła,
3 garście obranych solonych pistacji
masło do posmarowania formy
W rondelku rozpuszczamy kostki masła z kostkami czekolady. Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i partiami dolewamy masę czekoladową. Następnie dodajemy mąkę oraz sól. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przelewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem foremki. Pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni C (góra, dół). Po wyjęciu odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przestygło. Masło rozpuszczamy z czekoladą i równomiernie polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie, posypujemy pokruszonymi w moździerzu kawałkami pistacji.
Najnowsze komentarze