ŁOSOŚ W MALINACH

Składniki (2 osoby): 2 dzwonka z łososia (każdy po 250 g),
4 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
2 cm startego imbiru,
sól morska, świeży pieprz

listki szczawiu

Sos malinowy: 120 g malin + 2 do ozdoby,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka sosu sriracha,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki octu z czerwonego wina,
sól morska

Oliwę rozrabiamy z imbirem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Rybę marynujemy całą noc. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (góra, dół) przez 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos malinowy. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Redukujemy w rondelku, na małym ogniu przez około 20 minut. Gorący sos przelewamy na talerze i układamy na nich łososia. Dekorujemy malinami oraz listkami szczawiu. Oprószamy świeżym pieprzem.

2 komentarze

  1. Widać, że robisz to z pasją.Dobrze się to czytało. Doceniam brak zbędnych ozdobników. Lubię, gdy autor pisze tak, jakby mówił do jednej konkretnej osoby. Czy coś Cię szczególnie zaskoczyło podczas przygotowywania wpisu?

Skomentuj ILOVEWRO Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *