LINGUINE NA DIPIE Z SERA FETA Z BOBEM I KURKAMI

Składniki (2-3 osoby): 130 g makaronu linguine z matchą,
500 g bobu,
200 g kurek,
1 szalotka,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
70 g masła,
½ pęczka koperku
listki szczawiu,
sól morska, świeży pieprz

Dip z sera feta: 140 g sera feta,
170 g jogurtu greckiego,
½ pęczka koperku,
świeży pieprz

Ser feta za pomocą rózgi mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy pieprzem. Chłodzimy. Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. W osobnym garnku, również w osolonej wodzie gotujemy makaron. Hartujemy zimną wodą i odcedzamy. Kurki oczyszczamy, szalotkę kroimy w piórka. Na dużej patelni, na oliwie podsmażamy szalotkę, kurki i obrany bób. Pod koniec smażenia dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na talerzu rozsmarowujemy dip i układamy na nim przysmażone dodatki. Posypujemy koperkiem i dekorujemy listkami szczawiu. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *