PANNA COTTA Z SOSEM MANGO I CHILI

Składniki (3 miseczki o średnicy 11 cm): 300 g śmietanki 30%,
250 ml mleka 3,2%,
50 g cukru,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 laska wanilii,
1,5 łyżeczki żelatyny,
listki mięty marokańskiej do dekoracji

Sos mango: 1 puszka pulpy z mango (450 g),
½ łyżeczki chili w płatkach,
½ łyżeczki soli morskiej

Wszystkie składniki sosu mango łączymy za pomocą blendera i chłodzimy. Śmietanę, mleko, cukier, żelatynę oraz skórkę otartą z cytryny wkładamy do rondelka. Dokładamy nasiona i laskę wanilii. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy za pomocą rózgi. Studzimy w temperaturze pokojowej, wciąż mieszając. Miksturę przecedzamy przez drobne sitko i rozlewamy do miseczek. Nakrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Talerze oblewamy sosem mango. Miseczki z panna cottą wkładamy do naczynia z gorącą wodą, aby gładko odeszły na talerz. Dekorujemy listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *