Składniki (2-4 osoby): 1 batat (640 g),
2 małe ugotowane buraki (125 g),
1 kulka sera burrata (125 g),
1 garść startego parmezanu,
listki mięty marokańskiej oraz listki bazylii do dekoracji,
mix pestek (dynia, słonecznik, nerkowce),
5 łyżek oliwy extra vergine,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Pesto z suszonych pomidorów: 75 g suszonych pomidorów + 8 łyżek oleju,
70 g startego parmezanu,
2 garście uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych niesolonych,
1 duży ząbek czosnku,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki pesto mieszamy za pomocą blendera. Batata kroimy na plastry o grubości 2 centymetrów. Mieszamy oliwę, z czosnkiem, chili, solą oraz pieprzem. Za pomocą pędzelka smarujemy batata z dwóch stron. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura 180 stopni (góra, dół) na 25 minut. Pod koniec pieczenia dokładamy pesto, buraki, ser. Czekamy aż całość się zapiecze (około 5 minut). Dekorujemy uprażonymi pestkami, startym parmezanem i listkami ziół.

Najnowsze komentarze