Składniki (foremka o wymiarach 13 x 23 cm + druga o średnicy 17 cm): 250 g czekolady białej,
200 g masła + do posmarowania blachy,
3 jajka,
230 g cukru pudru,
130 g przesianej mąki pszennej,
2 szczypty soli
Dekoracja: 150 g pralinek Rafaello kokosowych z migdałem,
2 cukierki typu „ptasie mleczko” w białej czekoladzie,
300 g truskawek
W rondelku rozpuszczamy kostki masła z kostkami czekolady. Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i partiami dolewamy masę czekoladową. Następnie dodajemy mąkę oraz sól. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przelewamy je do wysmarowanych masłem foremek. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C (góra, dół). Po wyjęciu odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przestygły. Kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z pralinkami, kawałkami cukierków oraz ćwiartkami truskawek.

Najnowsze komentarze