Składniki (średnica 26 cm): 220 g kasztanów jadalnych,
4 figi,
450 ml mleka 2%,
150 ml śmietanki 30%,
3 jajka,
100 g cukru,
szczypta soli
Spód: 250 g mąki,
130 g zimnego masła,
1 żółtko,
50 g cukru pudru,
2 szczypty soli,
3 kostki lodu
Wszystkie składniki na kruche ciasto ugniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Kasztany gotujemy 30-40 minut, studzimy i obieramy. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je na formę do tarty. Zdejmujemy papier, nakłuwamy spód i ponownie nakładamy papier z obciążeniem (np. fasolą, aby ciasto nie poszło nam do góry). Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra dół) przez 10 minut. Następnie zdejmujemy arkusz papieru i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowy spód wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Obrane kasztany blendujemy ze śmietaną, mlekiem i wstawiamy na mały ogień i gotujemy przez 10 minut. Następnie studzimy, dodajemy jajka i ponownie blendujemy. Masę kasztanową wylewamy na spód tarty, układamy na niej pokrojone na poł figi i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 45 stopni.
Najnowsze komentarze