QUICHE ZE SZPINAKIEM, PORAMI, KURKAMI I KOZIM SEREM

Składniki (średnica 24 cm): 3 garście szpinaku,
2 pory,
20 kurek,
4 plastry sera koziego z papryką,
1 mała czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
4 jajka,
200 g kwaśnej śmietany 12%,
200 g śmietany 30%,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Ciasto: 250 g maki pszennej,
150 g zimnego masła,
1 jajko,
2 szczypty soli

Formę smarujemy masłem. W misce ucieramy przesianą mąkę z masłem i solą, a gdy składniki się połączą dodajemy jajko. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Na oliwie z masłem podsmażamy posiekane ząbki czosnku. Gdy się zrumienią dodajemy szpinak i trzymamy na patelni aż zwiędnie. Odstawiamy na bok. Następnie na maśle podsmażamy pokrojonego w piórka pora, a gdy zmięknie solimy. Również odstawiamy na bok. Podsmażamy również kurki i tak samo solimy. Jajka roztrzepujemy w misce z 2 rodzajami śmietany, dodajemy suszony tymianek, doprawiamy sola i pieprzem. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim całą formę. Dziurkujemy dno ciasta i przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej na którą wysypujemy obciążenie (np. fasolę). Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra dół) i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i wkładamy na drugie 15 minut. Po tym czasie na wypieczonym spodzie układamy składniki farszu: szpinak, pory i kurki w dowolny sposób. Na wierzch kładziemy plastry sera koziego i wkładamy quiche na 30 minut do tej samej temperatury. Studzimy przed podaniem, aby masa jajeczna się ścięła do końca. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *