Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 125 g przesianej mąki pszennej,
70 g miękkiego masła,
3 łyżki mleka,
2 szczypty soli
Farsz: 500 g wątróbki drobiowej,
300 g kaszanki,
2 gruszki odmiany Rocha,
1 czerwona cebula,
2 gałązki rozmarynu,
500 ml mleka,
3 łyżki oleju rzepakowego,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczoną wątróbkę namaczamy w mleku przez 30 minut. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko i sól. Szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wypełniamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy po 3 minuty z każdej strony odsączone z mleka wątróbki. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kaszankę i gruszki kroimy w plasterki (zostawiamy 1 gruszkę na środek do dekoracji). Cebulę kroimy w piórka. Zdejmujemy folię wraz z obciążeniem z tarty. Przy rantach foremki układamy gałązki rozmarynu. Następnie na przemian układamy przygotowane dodatki. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Inspiracja: Magazyn KUCHNIA Październik 2017
 
        
Najnowsze komentarze