Składniki (4 osoby): 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 500 g),
100 g szynki parmeńskiej,
200 g kaszy bulgur,
500 g pieczarek,
1 pęczek koperku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka oleju kokosowego,
3 łyżki oleju,
6 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól morska, świeży pieprz
Polędwiczkę oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Owijamy w plastry szynki parmeńskiej. Wkładamy na godzinę do lodówki a następnie do piekarnika na 30 minut do 160 stopni. Kaszę wkładamy do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oleju kokosowego. Natkę pietruszki, koperek, czosnek, oliwę i sok z cytryny miksujemy na gładki sos. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Smażymy na rozgrzanym oleju i gdy zrumienią się oraz puszczą wodę solimy. Upieczoną polędwiczkę odstawiamy na 7 minut, aby odpoczęła i kroimy w plastry. Powinna być lekko różowa w środku. Gorącą i odcedzoną kaszę mieszamy z sosem. Nakładamy do foremki i odbijamy na talerzu. Obok układamy mięso i pieczarki.
Najnowsze komentarze