PAVLOVA Z OWOCAMI

Składniki (średnica 20 cm): 3 białka jaj,
150 g cukru,
1 łyżeczka mąki skrobiowej,
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:125 g śmietanki 34%,
125 g serka mascarpone,
200 g świeżych owoców,
świeża mięta,
ewentualnie cukier puder

Białko ubić z cukrem na mocną pianę (beza francuska), dodając cukier partiami. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny dla usztywnienia masy i dla smaku. Dodać mąkę skrobiową i dokładnie wymieszać. Narysować na papierze do pieczenia koło o średnicy talerzyka. Wyłożyć bezę i odpowiednio uformować. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem przez 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C i piec przez kolejne 1,5 godziny. Ubić śmietankę z cukrem i serkiem mascarpone. Włożyć na wierzch ostudzonej bezy, udekorować owocami, listkami mięty i cukrem pudrem.
Przepis przygotował: Jarosław Konrady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *