STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W SOSIE JACK DANIELS BBQ Z ZIEMNIAKAMI HASSELBACK

Składniki (1-2 osoby): 200 g polędwicy wołowej,
gotowe przyprawy (skład na zdjęciach),
1 łyżka sosu SRIRACHA HOT CHILLI SAUCE,
1 łyżka sosu Jack Daniels BARBECUE

Ziemniaki: 4 młode średnie ziemniaki,
5 łyżek oliwy,
1 łyżeczka masła,
3 ząbki czosnku,
1 gałązka rozmarynu,
sól himalajska, świeży pieprz

Mięso doprawiamy. W misce łączymy oba sosy, nacieramy wołowinę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ziemniaki nacinamy do ¾ głębokości i układamy w foremce. Do foremki wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgnieciony czosnek, oprószamy grubą warstwą soli i wkładamy do 250 stopni na 30 minut. Następnie przekładamy na drugą stronę, smarujemy masłem i pieczemy drugie 30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy świeżym rozmarynem. Mięso smażymy w 160 stopniach na grillu (8 minut z jednej, 6 minut z drugiej na rare). Przekładamy na drewniany blat pod przykryciem na 10 minut. Kroimy jak na zdjęciu, podajemy z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *