Składniki (3 porcje): ½ kg ziemniaków,
150 g mąki pszennej,
1 jajko,
sól morska,
Okrasa z boczku: 300 g parzonego boczku,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka masła,
1 pęczek natki pietruszki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przesianą mąkę, jajko i doprawiamy solą. Zagniatamy ciasto. Na obsypanej mąką stolnicy formujemy wałki z ciasta, rozpłaszczamy i tniemy pod skosem. Wkładamy je partiami na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni z rozgrzanym masłem podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy się delikatnie zeszklą dodajemy pokrojony w paski boczek. Trzymamy do momentu aż większość tłuszczu z boczku wytopi się. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Okrasą polewamy gorące kluski.
Najnowsze komentarze