ROSÓŁ Z INDYKA NA PRZEZIĘBIENIE

Składniki (4 osoby): 2 podudzia z indyka (1 kg),
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1 pęczek natki pietruszki, ½ selera, 1 liść kapusty, 1 por),
1 biała cebula,
8 ząbków czosnku,
3 suszone podgrzybki,
5 cm imbiru,
1 łyżka soli morskiej,
5 listków laurowych,
7 ziaren ziela angielskiego,
15 ziaren pieprzu,
3,5 l wody,
300 g makaronu soba,
4 gałązki szczypioru,
1 pęczek natki pietruszki

Podudzia myjemy, wkładamy do wody z dodatkiem soli i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny, dodajemy włoszczyznę, cebulę oraz ząbki czosnku opalone na palniku, grzyby, imbir i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 h. Wykładamy gorący na talerze z mięsem z indyka, makaronem, marchewką i czosnkiem. Dekorujemy gałązkami szczypioru i natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *