Składniki (6 osób): 500 g czarnej fasolki,
550 g kiełbasy śląskiej z szynki,
750 g pieczarek mini,
2 duże białe cebule,
½ pora (biała część),
8 ząbków czosnku,
2 puszki krojonych pomidorów,
500 ml passaty pomidorowej,
200g koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 łyżki suszonego majeranku,
natka pietruszki do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Fasolę zalewamy zimną wodą ponad jej stan i namaczamy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy i wlewamy świeżą wodę (3 cm ponad poziom). Dodajemy 1 łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny (od czasu do czasu mieszając). Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni aż tłuszcz się wytopi. Na tłuszczu z kiełbasy podsmażamy również pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w piórka pora oraz posiekany czosnek. Wszystkie dodatki przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, sos SRIRACHA oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy. Do gorącego sosu dodajemy przekrojone w pół pieczarki i gotujemy kolejne 20 minut aż smaki się połączą a sos delikatnie zredukuje. Ewentualnie doprawiamy. Podajemy gorącą, dekorujemy natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze