PIECZONE ŻEBERKA W SOSIE BBQ JACK DANIEL’S

Składniki (2 osoby): 700 g żeberek wieprzowych (1 płat),
1 łyżka suszonego mejeranku,
6 ziarenek ziela angielskiego,
5 listków laurowych,
3 l wody,
1 łyżka soli morskiej

Sucha marynata: po 1 łyżeczce każdej z przypraw (skład w komentarzach)Obraz może zawierać: tekst „V V Cracked Black Pepper Rub Steak, Pork, Chicken Herbes de de Provence Chicken, Veal, Potatoes NET WT. 5.5 oz (156g) NET WT. 3.6 oz (102g)”

Marynata Jack Daniel’s: 5 łyżek sosu Barbecue Jack Daniel’s,
2 łyżki gęstego miodu,
80 ml brandy

Buraki: 500 g ugotowanych buraków,Obraz może zawierać: napój i jedzenie
1 łyżeczka chrzanu śmietankowego,
sól morska, świeży pieprzObraz może zawierać: tekst „ecause Flavor is Cracked Black Pepper Steak about tablespoon steak Cook desired. Ingredients Vegetables parsley) peppper Because Flavor Everything Roasted Provincial Potatoes Setoven potatoesin wedges. Tbsp. olive potatoes Provence. overed 15minutes. demerara epoivron, Bake uncoveredo Ingredients: mixedspices (fennel, thyme, rosemary, oregano, marjoram, parsley, lavender recipes Victoria Gourmet (800) Woburn, mélangées (fenouil, thym romarin, origan, marjolaine basilic) eitro, avande recipes www.vgourmet. 403-8981”

Ziemniaki: 400 g młodych ziemniaków,
Obraz może zawierać: tekst „Shallots”

1 łyżka masła,
1 łyżka koperku,
sól morska

Dodatki: ogórki kiszone,
chrzan śmietankowy

Żeberka opłukujemy dokładnie pod wodą, osuszamy, usuwamy membranę znajdującą się od spodu i niepotrzebny tłuszcz. Wkładamy na wrzątek z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liści laurowych oraz soli morskiej. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wykładamy na deskę, aby odpoczęły. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki obu marynat. W pierwszej kolejności nacieramy mięso suchą marynatą z obu stron, następnie pędzelkiem również z obu stron rozprowadzamy marynatę płynną (zostawiamy 1/3 na koniec pieczenia). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i szczelnie przykrywamy folią. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (góra, dół, termoobieg) i pieczemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie szykujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przed podaniem podsmażamy na maśle i posypujemy koperkiem. Buraki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, doprawiamy przyprawami i chrzanem. Gdy mięso się upiecze zdejmujemy folię i polewamy mięso pozostałą częścią marynaty. Podkręcamy piekarnik do 210 stopni i bez przykrycia pieczemy jeszcze 10-15 minut. Przed pokrojeniem czekamy 10 minut aż odpocznie. Podajemy z dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *