Składniki (2 osoby): 700 g żeberek wieprzowych (1 płat),
1 łyżka suszonego mejeranku,
6 ziarenek ziela angielskiego,
5 listków laurowych,
3 l wody,
1 łyżka soli morskiej
Sucha marynata: po 1 łyżeczce każdej z przypraw (skład w komentarzach)
Marynata Jack Daniel’s: 5 łyżek sosu Barbecue Jack Daniel’s,
2 łyżki gęstego miodu,
80 ml brandy
Buraki: 500 g ugotowanych buraków,
1 łyżeczka chrzanu śmietankowego,
sól morska, świeży pieprz
Ziemniaki: 400 g młodych ziemniaków,
1 łyżka masła,
1 łyżka koperku,
sól morska
Dodatki: ogórki kiszone,
chrzan śmietankowy
Żeberka opłukujemy dokładnie pod wodą, osuszamy, usuwamy membranę znajdującą się od spodu i niepotrzebny tłuszcz. Wkładamy na wrzątek z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liści laurowych oraz soli morskiej. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Wykładamy na deskę, aby odpoczęły. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki obu marynat. W pierwszej kolejności nacieramy mięso suchą marynatą z obu stron, następnie pędzelkiem również z obu stron rozprowadzamy marynatę płynną (zostawiamy 1/3 na koniec pieczenia). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i szczelnie przykrywamy folią. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (góra, dół, termoobieg) i pieczemy przez 1,5 godziny. W międzyczasie szykujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przed podaniem podsmażamy na maśle i posypujemy koperkiem. Buraki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, doprawiamy przyprawami i chrzanem. Gdy mięso się upiecze zdejmujemy folię i polewamy mięso pozostałą częścią marynaty. Podkręcamy piekarnik do 210 stopni i bez przykrycia pieczemy jeszcze 10-15 minut. Przed pokrojeniem czekamy 10 minut aż odpocznie. Podajemy z dodatkami.
Najnowsze komentarze