ZIELONA SAŁATA Z PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA

Składniki (6-8 osób): 1 sałata lodowa,
1 opakowanie rukoli,
1 pomidor malinowy,
20 szt. pomidorków koktajlowych,
½ ogórka zielonego,
½ czerwonej cebuli,
30 szt. czarnych oliwek,
3 łyżki pestek dyni,
3 łyżki pestek słonecznika,
kolorowy pieprz

Dressing: sok z 1 cytryny,
12 łyżek oliwy z oliwek,
2 łyżki octu z polskich jabłek,
2 łyżki zimnej wody,
1 łyżka musztardy,
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii,
szczypta soli,
świeży pieprz

Składniki dressingu przekładamy do słoika, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części. Dodajemy oczyszczoną rukolę, pomidora i ogórka pokrojone w ćwiartki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch kładziemy oliwki, posypujemy pestkami i świeżym pieprzem. Na koniec polewamy gotowym dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *