Składniki (4 osoby): 500 g dyni,
2 młode ziemniaki,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki startego imbiru,
1 łyżeczka startej kurkumy,
1 łyżka masła,
2 szklanki bulionu drobiowego,
½ puszki mleka kokosowego,
natka pietruszki do dekoracji,
sól, sól himalajska, świeży pieprz
Cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek podsmażamy na maśle aż się zeszklą. Następnie dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę dynię i ziemniaki. Solimy, doprawiamy kurkumą oraz imbirem i trzymamy wciąż mieszając około 5-7 minut. Wlewamy bulion, gotujemy do miękkości warzyw. Całość chłodzimy. Miksujemy z mlekiem kokosowym, resztą przypraw i podajemy z natką pietruszki.
Najnowsze komentarze