Składniki (4 osoby): 1 kg brokułów,
1 pęczek bazylii,
150 g sera gorgonzola,
1 l bulionu warzywnego,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz
1 pęczek bazylii,
150 g sera gorgonzola,
1 l bulionu warzywnego,
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz
Cebulę pokrojoną w dość grubą kostkę i czosnek podsmażamy na oliwie aż się zeszklą. Różyczki brokuła zalewamy gorącym bulionem i dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy do miękkości i studzimy. Gdy zupa będzie delikatnie ciepła dodajemy kawałki sera, świeże listki bazylii i miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy do smaku.
Najnowsze komentarze