Składniki (4 szt.):
Masa: 1 kg ziemniaków,
1 duża biała cebula,
1 jajko,
1 łyżka mąki pszennej,
sól morska
Dodatki: 150 g wędzonego boczku w plasterkach,
150 g sera brie,
15 sztuk pomidorków koktajlowych,
½ pęczka natki pietruszki,
smalec do smażenia,
świeży pieprz
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę na dużych. Odstawiamy na bok na 15 minut i wylewamy sok, który się zgromadził i odciskamy ziemniaki. Solimy, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko i mieszamy. W międzyczasie na suchej patelni smażymy boczek do momentu aż wytopi się z niego tłuszcz i odkładamy na ręcznik papierowy. Placki smażymy na rozgrzanym smalcu na małej patelni z jednej strony aż się zrumienią. Następnie przekładamy na drugą a na górze układamy plastry boczku, kawałki sera, podsmażone połówki pomidorków koktajlowych i czekamy aż placek dojdzie z drugiej strony i ser się rozpuści. Przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy, oprószamy świeżym pieprzem i posypujemy posiekaną natką.
Najnowsze komentarze