PLACKI ZIEMNIACZANE Z WĘDZONYM BOCZKIEM, SEREM BRIE I POMIDORKAMI 

Składniki (4 szt.):

Masa: 1 kg ziemniaków,
1 duża biała cebula,
1 jajko,
1 łyżka mąki pszennej,
sól morska

Dodatki: 150 g wędzonego boczku w plasterkach,
150 g sera brie,
15 sztuk pomidorków koktajlowych,
½ pęczka natki pietruszki,
smalec do smażenia,
świeży pieprz

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, cebulę na dużych. Odstawiamy na bok na 15 minut i wylewamy sok, który się zgromadził i odciskamy ziemniaki. Solimy, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko i mieszamy. W międzyczasie na suchej patelni smażymy boczek do momentu aż wytopi się z niego tłuszcz i odkładamy na ręcznik papierowy. Placki smażymy na rozgrzanym smalcu na małej patelni z jednej strony aż się zrumienią. Następnie przekładamy na drugą a na górze układamy plastry boczku, kawałki sera, podsmażone połówki pomidorków koktajlowych i czekamy aż placek dojdzie z drugiej strony i ser się rozpuści. Przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy, oprószamy świeżym pieprzem i posypujemy posiekaną natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *