Składniki (blacha o średnicy 26 cm):
Spód: 250 g chałwy o smaku waniliowym
Masa: 800 ml mleka kokosowego,
250 g serka mascarpone,
250 ml jogurtu greckiego,
250 g cukru pudru,
200 g białej czekolady,
3 łyżki żelatyny + 7 łyżek zimnej wody,
Dekoracja: 8 pralinek Raffaello,
świeże maliny,
wiórki kokosowe,
cukier puder,
listki mięty
Chałwę ścieramy na tarce na grubych oczkach i wykładamy nią równomiernie spód tortownicy. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem, jogurtem greckim i mlekiem kokosowym za pomocą miksera na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy biała czekoladę i stopniowo dodajemy ją do całości. Żelatynę namaczamy około 10 minut i podgrzewamy ją do momentu aż się rozpuści. Chłodzimy energicznie mieszając i gdy będzie w temperaturze pokojowej, po łyżce wlewamy do miksera. Po dokładnym wymieszaniu bardzo szybko przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do lodówki na całą noc. Posypujemy wiórkami, kładziemy na wierz pralinki, maliny i listki mięty. Owoce można posypać przez sitko cukrem pudrem.
Najnowsze komentarze