KASZA PĘCZAK Z KURKAMI I JAJKIEM SADZONYM

Składniki (2 osoby): 1 szklanka kaszy pęczak,
150 g kurek,
½ białej i ½ czerwonej cebuli,
4 duże ząbki czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
3 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
40 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy,
sól, sól morska, świeży pieprz

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek aż się zeszklą i dodajemy oczyszczone kurki. Czekamy aż woda z grzybów wyparuje i solimy. Na małej patelni na odrobinie oliwy smażymy jajka sadzone i doprawiamy. Ugotowany pęczak również podsmażamy, dodajemy uprażone na suchej patelni pestki, pokrojoną natkę pietruszki i połowę parmezanu. Zdejmujemy z patelni, podajemy z jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *